لیست تجهیزات کوهنوردی به صورت کامل


لذت چشیدن آرامش ناب در کوهستان پس از گدشت روزهای پرمشغله کاری، باعث می‌شود روحیه و اعتماد به نفس بیشتری پیدا کنیم. برای عاشقان کوهنوردی و افرادی که به طبیعت گردی علاقه دارند، هیچ چیزی بالاتر از رعایت امنیت با داشتن تجهیزات مناسب و حرفه‌ای متناسب در طول یک سفر کوهستانی نیست. کوهنوردی یک ورزش خطرناک و سخت است که نیاز به رعایت نکات مهمی دارد که در نهایت باعث افزایش لذت ماجراجویی در طبیعت می‌شوند. در ادامه این مطلب با توردو همراه باشید تا برسی کنیم برای کوهنوردی چه لوازمی باید به همراه داشته باشید و چرا داشتن این وسایل ضروری است.

لوازم ضروری کوهنوردی

چرا داشتن لوازم کوهنوردی ضروری است

غیر قابل پیشبینی بودن شرایط حاکم بر کوهستان باعث شده تا کوهنوردی جایگاه خطرناک‌ترین ورزش‌ها را به خود اختصاص دهد. زیرا حتی کوهنوردان با تجربه نیز ممکن است در موقعیت‌های اضطراری خطرناک قرار بگیرند.

داشتن وسایل کوهنوردی مناسب یکی از اولین نکاتی است که قبل از سفر خود باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. بهتر است با توجه به شرایط خود و این که در چه سطحی از وزش کوهنوردی قرار دارید برای خرید لوازم تصمیم بگیرید.

اگر مبتدی هستید و قرار است کوهپیمایی‌های ابتدایی خود را شروع کنید، پس ابتدا باید با توجه به نوع کوهنوردی، فصل، مدت زمان سفر و شرایط حاکم بر مکانی که قرار است به آنجا بروید، بدانید که باید سبک سفر کنید یا نیاز به تجهیزات بیشتر دارید.

اگر قرار است یک سفر یک روزه داشته باشید  به وسایلی برای گذراندن یک روز با توجه به درجه سختی کوهستان نیاز دارید. یا اگر می‌خواهید شب را در کوهستان بمانید، قضیه فرق می‌کند و در این شرایط باید تجهیزاتی مانند چادر، کیسه خواب و … به همراه داشته باشید.

در هر صورت تفاوتی ندارد که یک کوهنورد مبتدی هستید یا حرفه‌ای؛ زیرا داشتن لوازم کوهنوردی می‌تواند شما را از شرایط سخت غیر قابل پیشبینی در کوهستان نجات داده و باعث شود کیفیت سفر و لذت ماجراجویی‌ها را دوچندان کنید.

لیست لوازم مورد نیاز برای کوهنوردی

انواع لوازم ضروری کوهنوردی برای راحتی و بالا بردن کیفیت صعود به قله و همچنین حفظ امنیت جانی اولین اولیت هر کوهنوردی است که می‌خواهد با خیال راحت به سفر خود بپردازد و از آرامش کوه و قله لذت تمام را ببرد.

انتخاب وسایل مورد نیاز کوهپیمایی باید با توجه به نوع سفر، مدت زمان، شرایط جوی، میزان سختی صعود و تعداد نفرات بستگی دارد. در ادامه برای این که بدانید چه لوازمی را چطور و برای چه شرایطی به همراه داشته باشید؛ با ما همراه باشید.

۱- داشتن کوله پشتی مناسب

برای صعود حرفه‌ای و حمل وسایل بدون آسیب رساندن به ستون فقرات باید یک کوله پشتی مخصوص کوهنوردی انتخاب کنید. بهتر است بدانید که این نوع کوله‌ها برای این که مانع از حرکت آزاد دست در مناطقی که قرار است از روی سنگ‌ها عبور کنید نشوند، از دیگر کوله‌های باریک‌تر هستند.

همچنین به این نکته توجه داشته باشید که با توجه به مدت زمان کوهنوردی، بهتر است یک کوله با دوخت محکم؛ جادار و سبک داشته باشید. کوله‌های که اسکلت بندی مناسبی دارند، مانع از رسیدن فشار سنگین بار به کمر و ستون فقرات می‌شوند.

بد نیست بدانید که استفاده از کوله‌های روزمره برای کوهنوردی، نه تنها کیفیت صعود به قله را به شدت می‌کاهند، بلکه ممکن است به خاطر فشار حجم وسایل، دوختشان پاره شود و در این صورت به شدت به مشکل بر خواهید خورد.

۲- انتخاب کفش کوهنوردی مناسب و حرفه‌ای

یکی از مهم‌ترین لوازمی که برای این ورزش باید به طور ویژه به انتخاب آن دقت کنید، کفش کوهنوردی است. کفش مناسب را باید با توجه به سطح فعالیت خود در این رشته ورزشی انتخاب کنید. اگر کوهنوردی سبک می‌روید، کفش سبک بگیرید؛ در غیر این صورت قضیه متفاوت است.

از آن جایی که مسیرهای کوهستانی سختی خاص خود را دارند و البته نوع بافت طبیعیت نیز متفاوت است، باید کفشی انتخاب کنید که کفی مناسبی داشته باشد تا از پاهایتان که قرار است شما را به قله برسانند، به خوبی محافظت کرده و شرایط راحتی را برایشان فراهم کنند.

بهتر است برای کوهنوردی در فصل تابستان، از یک کفش سبک و خنک استفاده کنید. اما برای فصل زمستان، به کفشی سنگین کوهنوردی با خاصیت ضد آب، گرم و دارای یخشکن نیاز است تا در مسیرهای کوهنوردی، از پاهای شما در مسیرهای طولانی به خوبی مواطبت کند.

۳- انتخاب لباس مناسب

انتخاب لباس مناسب برای کوهنوردی باید با توجه به درجه سختی و مدت زمان ماندن در کوه و فصل انتخاب شود. اگر در فصل‌های تابستان یا بهار قصد دارید پیاده روی کوهستانی داشته باشید؛ نیاز به لباس خاصی ندارید.

اما در صورت صعود به قله یا در کوهنوردی در فصل‌های سرد سال، بهتر است ۲ الی ۳ دست لباس به همراه داشته باشید. به این دلیل که باید به صورت چند لایه لباس بپوشیدن و از همه مهمتر، داشتن لباس اضافی در کوله پشتی، بسیار ضروری است.

قبل از هر چیزی بهتر است بدانید که انتخاب لباس مناسب برای کوهنوردی، ارتباط مستقیمی با سلامتی و بالا بردن کیفیت این ورزش را دارد، زیرا باید لباسی بپوشید که گرم باشد و مانع از حرکت آزاد اندام‌های بدن نشود. در ادامه نحوه لایه بندی لباس را برایتان شرح می‌دهیم.

لایه اول لباس

لایه اول را لباس‌هایی تشکیل می‌دهند که به صورت مستقیم با بدن در تماس هستند.

  • لباسی انتخاب کنید که خاصیت عرق گیر دارند و باید جنس نرمی داشته باشند
  • یک دست لباس بیس، شامل بالاتنه و زیر شلواری گرم و راحت.
  • دستکش نازک، جوراب گرم و کلاه مناسب و انواع کلاه های ضد طوفان.

لایه دوم لباس

برای انتخاب لایه دوم، لباس‌هایی مناسب هستند که بدن را گرم نگه می‌دارند. بهتر است جنس این لباس‌ها از پلار یا پشم مصنوعی باشد تا به خوبی بتواند از ورود سوز سرما به بدن جلوگیری کنند.

  • پیراهن و شلوار با جنس پلار
  • انواع ژاکت‌های پشمی و گرم
  • جوراب‌های پشمی
  • سویشرت و گرمکن

بهتر است بدانید که انتخاب لایه دوم نیز بسته به فصل و درجه سختی کوهنوردی متفاوت است. در فصل‌های گرم تر سال، می‌توانید به جای لایه دوم از یک لباس یا بادگیر سبک‌تر استفاده کنید. با این حال همه چیز بسته به موقعیت شما متفاوت است.

لایه سوم

برای مقابله با هوای سرد کوه؛ باران، برف، تگرگ و هوای طوفانی با رطوبت بالا، این لایه‌های سوم لباس هستند که از شما محافظت می‌کنند. در نتیجه باید لباس‌های انتخاب شوند که برای این شرایط مناسب هستند مانند:

  • شلوار و کاپشن از جنس کورتکس
  • بادگیر سبک و مناسب
  • پانچو برای هوای بارانی و برفی
  • انواع کاپشن ضد آب و دولایه
  • دستکش های گرم کورتکس

۴- عینک مناسب برای کوهنوردی

از آن جایی که به هنگام کوهنوردی و صعود به قله ممکن است شرایط متفاوتی را تجربه کنید، بهتر است یک عینک حرفه‌ای و دارای خاصیت جلوگیری از اشعه ماورا بنفش و همینطور پلاریزه داشته باشید تا از انعکاس نور از آب و برف به چشمان شما جلوگیری کند.

همانطور که چشمان ما مهم‌ترین دارای‌هامان هستند، برای محافظت از آن‌ها در برابر باد، گرد و غبار، باران و طوفان و بالا بردن کیفیت کوهنوردی، بهتر است از عینک‌های حرفه‌ای استفاده کنید تا همزمان از کیفیت دید به اطراف نیز لذت لازم را برده باشید.

همچنین در صورتی که به مناطق برفی یا جاهایی که آب دارند می‌روید و هوا هم آفتابی است، بهتر است عینکی انتخاب کنید که پلاریزه باشد، زیرا همانطو که گفته شد؛ این خاصیت مانع از انعکاس نور از اشیا به چشم می‌شود و می‌توانید به راحتی از مناظر اطراف خود لذت ببرید.

۵- باتوم و عصای کوهنوردی

برای حفظ تعادل در هنگام کوهنوردی و همچنین پاین آوردن فشار وارد شده به زانو و کمر در سرازیری‌ها؛ می‌توانید از انواع باتوم و عصای مناسب استفاده کنید تا کیفیت طبیعت گردی را دوچندان کنند.

البته در صورتی این وسیله را انتخاب کنید که قرار است پا به مسیرهای سختی بگذارید که شیب زیاد دارند یا شرایط جوی خاصی بر آن منطقه حاکم است. این نوع باتو‌ها را می‌توانید به صورت تکی یا جفت خریداری کنید.

۶- انواع وسایل پخت و پز و قمقمه آب

به جز انواع لوازمی که در بالا برای راه رفتن و نوع پوشش معرفی کردیم، بد نیست بدانید که داشتن وسایل پخت و پز و سوخت رسانی به بدن نیازمند دانستن نکاتی است که بقای شما را تضمین می‌کنند. این وسایل نیز باید با دقت انتخاب شوند.

آب

یکی از اصلی ترین موارد در هنگام کوهنوردی، مقدار آبی است که باید به همراه داشته باشید. این که چه مقدار آب لازم است را باید با توجه به تجربه خود به دست بیاورید و بفهمید که برای کوهنوردی‌های آینده باید چقدر آب به همراه داشته بشید.

اگر قرار است کوهنوردی طولانی داشته باشید، حدود ۳ الی ۴ لیتر آب نیاز دارید. همچنین مقدار آب را برای غذا درست کردن نیز در نظر بگیرید. یکی از دلایل سنگین شدن کوله نیز، مقدار آبی است که به همراه دارید، پس برای حمل از قمقمه و کیسه‌های آب، که جای کمی اشغال می‌کنند استفاده کنید.

خوراکی

برای تامین انرژی مورد نیاز بدن، باید خوراکی‌های مناسب و کم حجم با خاصیت بالا به همراه داشته باشید. همچنین در هنگام صعود و کوهنوردی‌های طولانی، حفظ قند خون بسیار مهم است.

هنگام طی کردن مسیر، به خوراکی‌هایی مانند میوه خشک، پاستیل، انواع شکلات و انواع مغزها گزینه‌های مناسبی هستند که می‌توانند انرژی مورد نیاز بدنتان را تا هنگام رسیدن وعده اصلی به خوبی تامین کنند.

همچنین برای وعده اصلی می‌توانید از انواع کنسرو و پاستا‌های نیمه آماده استفاده کنید. در صورتی که به آشپزی هم علاقه دارید، بهتر است مقداری برنج، گوشت، ذرت، قارچ و تخم مرغ به همراه ادویه به همراه داشته باشید.

ظروف آشپزی و اجاق

همینطور برای این که بتوانید غذاهای خود را درست کنید، بهتر است از سری‌های اجاق گاز به همراه کپسول‌های گاز کوهنوردی استفاده کنید. بهتر است یک ست لوازم پخت پز، شامل قابلمه، تابه، انواع کاسه، بشقاب و قاشق چنگال به همراه داشته باشید.

این نکته را نیز فراموش نکنید که با خود یک بسته کبریت یا فندک مناسب به همراه داشته باشید. می‌توانید از فندک‌های مخصوص کوهنوردی یا کبریت‌های دائمی هم استفاده کنید.

سخن آخر

کوهنوردی یکی از لذت بخش‌ترین ورزش‌هایی است که می‌تواند ما را از زندگی شلوغ روزمره خود جدا کند بتوانیم نفس راحتی بکشیم و از سکوت، مناظر زیبا و جاذبه‌های طبیعی لذت ببریم. اما برای این که بتوانیم این لذت را بچشم، باید لواز کوهنوردی مخصوص به همراه داشته باشیم. لوازمی که هم از ما در برابر شرایط مختلف جوی محافظت می‌کنند و باعث بالاتر رفتن کیفیت کوهنوردی می‌شوند. با توجه به راهنمایی‌های این مطلب، میتوانید برای انتخاب لباس، ظروف، عینک و انواع لوازم ضروری دیگر، با توجه به نوع کوهنوردی و مدت زمان سفر خود اقدام کنید.

منبع: توردو