طرز تهیه برنج آبکش مجلسی با دانههای قد کشیده اصلا کار راحتی نیست. درست است که برنجهای مادربزرگ و مادرها همیشه ظاهری زیبا دارند اما در واقع، پختن برنجی که له نشده باشد، خمیر نشود، دانههایش سالم باشد و در نهایت طعم خوبی بدهد، کار راحتی نیست.
پختن برنج درست و حسابی پر از نکته و ریزهکاری است که در ادامه، نکات مهم و ریزهکاریهای پختن برنج آبکشی را خواهیم گفت. پس، تا انتهای دستور پخت همراه ما بمانید که راز خوشمزه شدن برنجهای آبکش مادربزرگها و مادرها را بدانید.
مواد لازم برای تهیه برنج آبکش مجلسی
- برنج ایرانی مرغوب سه پیمانه
- نمک چهار قاشق چایخوری
- روغن دو قاشق غذاخوری
طرز تهیه برنج آبکش
مرحله اول
برنج را به اندازه دلخواهتان با لیوان یا پیمانه جدا کنید و در کاسه بریزید. برای هر نفر یک پیمانه سرخالی برنج کفایت میکند. برنج را چند بار زیر شیر آب بشویید تا رنگ آب شفاف شود. دو یا سه پیمانه نمک اضافه کنید و بگذارید برنج چند ساعت خیس بخورد. با این کار، دانههای برنج آب جذب میکنند و نرم میشوند تا در نهایت پختشان راحتتر شود.
برنج را چه مدت پیش از پخت باید خیساند؟
قدیمیترها معتقد بودند برنج باید یک شب خیس بخورد. اما این روزها که همه عجله دارند، همین که یک الی دو ساعت برنج را بخیسانید کفایت میکند. البته توصیه میکنیم بیشتر از دو ساعت برنج را نخیسانید، چرا که آب زیادی جذب میکند و ممکن است حین پخت حالت خمیری به خود بگیرد.
میزان آب درون قابلمه چقدر باید باشد؟
به اندازه هر فنجان برنج، دو فنجان آب نیاز است. در اینجا از شش فنجان آب و سه فنجان برنج استفاده کردهایم.
مرحله دوم
وقتی آب در قابلمه به جوش آمد، کمی نمک و روغن به آب اضافه کنید و سپس، کمی از آب برنج خیس خورده را خالی کرده و به آب در حال جوش اضافه کنید. برنج را در آب جوش بریزید و حدود ۱۰ دقیقه آن را روی گاز بپزید.
یک نکته مهم برای له نشدن دانههای برنج آبکش
یکی دیگر از نکات ضروری که ممکن است اضافه کردن یک فنجان آب سرد به قابلمه بعد از هشت دقیقه جوشیدن است. این کار فرایند جوشیدن را کند میکند و به برنج کمک میکند بدون این که بیش از حد پخته شود طولانی شود. این کار از له شدن یا شکستن دانههای درسته برنج جلوگیری میکند. برنج را چند بار هم بزنید. بعد از حدود ۱۰ دقیقه دانههای برنج را امتحان کنید. دانه برنجی که امتحان میکنید باید نرم شده باشد، اما در عین حال، نباید خیلی لطیف و شکننده باشد طوری که به راحتی با بین دو انگشت له شود. وقتی به این حد رسید، آن را در یک صافی آبکش کنید و سریع با آب سرد بشویید تا نمک برنج گرفته شود و برنج شور نشود.
مرحله سوم
وقتی برنج پخته شد آن را آبکشی کنید. در قابلمه مقداری روغن بریزید و روی شعله قرار دهید. وقتی روغن به اندازه کافی داغ شد، برنجها را در قابلمه بریزید. اگر میخواهید تهدیگ داشته باشید یا میتوانید یک نان لواش نازک را به صورت کامل یا حتی با برشهای ریز در ته قابلمه قرار دهید، یا خود برنج را به صورت لایه نازک در ته قبلمه بریزید. در حدود دو دقیقه زمان بدهید تا برنج خودش را بگیرد.
مرحله چهارم
وقتی برنج خودش را گرفت، مابقی برنجها را در قابلمه خالی کنید. برنجها را که در قابلمه خالی کردید، با ته قاشق چوبی سوراخهایی در لابلای برنج ایجاد کنید. با این کار، برنج شما بهتر پخته میشود. حتی میتوانید زعفران دم کشیدهای که قبلا درست کردهاید را در یک ظرف کوچک در میانه برنج در قابلمه قرار دهید تا برنج شما عطر زعفران را به خودش بگیرد، در عین حال که زعفران گرم شده و آماده ریختن روی برنج برای سرو میشود. در نهایت فراموش نکنید دمکنی را روی قابلمه قرار دهید تا برنج به خوبی پخته شود.
طرز تهیه برنج زعفرانی:
طرز تهیه برنج زعفرانی بسیار آسان است فقط کافیست زعفران خود را دم کرده و قاطی برنج پخته شده بکنید. البته دقت کنید مقدار زعفران دم کرده با مقدار برنج زعفرانی که میخواهید درست کنید متناسب باشد.
ما انواع برنج داریم که برنج سفید و برنج قهوهای از محبوبترین اونها هستند. خواص برنج و همچنین طرز تهیه هر برنجی بسته به نوع برنج و مرغوبیت آن متفاوت است. برنج قهوهای املاح بیشتری نسبت به برنج سفید دارد و کمیاب تر از برنج سفید است.
طرز تهیه برنج قهوه ای:
یک پیمانه برنج قهوه ای را با دو پیمانه آبی که به نقطه جوش رسیده اضافه کنید و آن را روی شعله قرار دهید.
بعد از جوش آمدن مجدد آب، حرارت آن را کم کنید و درب ظرف را در حالت بسته قرار دهید و بگذارید برنج حدود ۴۵ دقیقه بپزد. به همین سادگی برنج شما آمادست.
پخت برنج در ماکروفر:
کافیست برنج را به همراه آب و نمک در ظرف مناسب ریخته و در مایکروفر بگذارید. سعی کنید که اندازه ظرف را رعایت کنید و حجم آبی که به ظرف اضافه می کنید تا نصف اندازه ظرف باشد. ظرف را در مایکروفر قرار دهید و بیشترین توان مایکروفر به مدت ۱۰ دقیقه آن را روشن کنید. سپس ظرف را از مایکروفر خارج کنید و برنج را هم بزنید. دوباره ظرف را در مایکروفر بگذارید و این بار با دو پله پایین تر از توان حداکثری مایکروفر به مدت ده دقیقه آن را روشن کنید تا برنج شما آماده شود.
پخت برنج در فر:
برنج شسته شده را درون یک کاسه بریزید و بر روی آن آب و نمک اضافه کنید و به برنج وقت دهید تا کاملا خیس بخورد. میزان آبی که برنج اضافه میکنید، باید یک بند انگشت از سطح برنج بالاتر باشد. برنج را به همراه همراه چند قاشق غذا خوری روغن مایع در پلوپز قرار دهید و پلوپز را به برق متصل کنید و آن را روشن کنید. دیگر نیاز به انجام کاری نیست تا برنج شما آماده شود.برای پخته شدن بهتر برنج، بعد از اینکه آب آن جوشیده شد. دو الی سه بار برنج را با یک قاشق هم بزنید.
مواد لازم برای تهیه کته ساده
- برنج خیس خورده چهار پیمانه
- نمک یک قاشق غذاخوری
- روغن مخصوص پخت و پز دو قاشق غذاخوری
طرز تهیه برنج کته
مرحله اول
برای شروع، برنج را به خوبی حدود سه تا چهار بار بدون چنگ زدن بشویید و آبش را تعویض کنید تا آب آن شفاف شود. سپس یادتان باشد که برنج را حداقل دو ساعت الی ۲۴ ساعت در آب و نمک بخیسانید. بعد از این مدت، برنج خیس خورده را در قابلمه بریزید و سطح آب برنج را به شکلی تنظیم کنید که تقریبا یک بند انگشت بالاتر از ارتفاع برنج در قابلمه باشد.
مرحله دوم
اگر هنگام خیساندن برنج از نمک استفاده نکردهاید، یک قاشق غذاخوری از نمک و یک قاشق غذاخوری از روغن را در برنج بریزید. قابلمه را بدون در روی حرارت بالا قرار دهید. بعد از جوش آمدن آب، کف برنج را بگیرید، شعله را کم کنید.
وقتی آب برنج به حدی کم شد که تنها مقداری آب در حال غل خوردن روی برنج است، باید مقدار آب به صورتی باشد که وقتی برنج را از دور جمع کرده و به صورت یک کوه در آوردید مقدار خیلی کمی آب در قابلمه باشد. با ته ملاقه یا یک قاشق سوراخهایی در برنج ایجاد کنید، در قابلمه را همراه با دمکنی روی آن قرار دهید تا برنج کاملا دم بکشد.
مرحله سوم
بعد از حدود ۳۰ دقیقه روی شعله ماندن، کته شما آماده است. آن را در ظرف بکشید. هنگام کشیدن برنج در ظرف حواستان باشد با کفگیر زیاد به برنج فشار نیاورید تا له نشود. کته شما آماده است. نوش جان!
فوت و فن و پیشنهادات طرز تهیه کته
- کته را با اغلب غذاهای ایرانی میتوانید سرو کنید. پیشنهاد ما خورشت آلو اسفناج یا خوراک مرغ است. البته شمالیها میرزا قاسمی را هم با کته سر سفره میآورند.
- اگر به دنبال یک دسر خوشمزه و ساده برای سرو کردن در کنار غذایتان هستید، پیشنهاد میکنیم فرنی را امتحان کنید.
- کته را باید با برنج ایرانی درست کنید اما اگر از برنج هندی استفاده میکنید؛ به زمان بیشتری برای خیس خوردن و پخته شدن برنج احتیاج دارید.
- اگر از برنج دودی استفاده میکنید؛ از زیاد شستن آن پرهیز کنید تا عطر برنج از بین نرود. البته بهتر است که در چهار پیمانه برنج، تنها یک پیمانه برنج دودی بریزید و از سه پیمانه برنج ساده در کنار آن استفاده کنید.
چون برنج کته آبکشی ندارد، به مقدار نمکی که اضافه میکنید، دقت کنید تا برنج شور نشود. - اگر برنج کته را از قبل خیس کردهاید، یا مایل هستید برنج مقداری دان در بیاید، آب کمتری در قابلمه بریزید.