اصول دم کردن یک چای خوشمزه


چای دم کردن بین ما ایرانی ها یه سنت جاافتاده و مهمه که فوت و فن های خاص خودشو داره تا یه چای سرگل سیاه دبش داشته باشیم.

وقتی میخوایم درباره پرمصرف ترین یا محبوب ترین نوشیدنی های توی دنیا صحبت کنیم قطعا بعد از آب ، اسم چای باید بیاد.

چای قدمتی به اندازه ۵هزار سال دارد که برای نخستین بار جینی ها به آن دست یافتند.

روایت معروفیست که امپراتور شن نونگ برای اولین بار برگهای یک درخت وحشی را به طور تصادفی در ظرف آب جوش قرار میدهد و به این صورت اولین چای بعمل می‌آید.

سادگی و تنوع چای آن را به نوشیدنی اصلی فرهنگ ها تبدیل کرده است.

نکات دم کردن چایی

چای دم کشیده تا چه زمانی قابل خوردنه؟

  • چای دم کرده تا ۶ ساعت ابتدائی، قابلیت استفاده شدن دارد اما با گذشت دو ساعت به مرور رنگ و بوی تازه اش را از دست می‌دهد.
  • بعد از اون چای دم کرده رنگ کدر و بافت متفاوتی پیدا میکنه.
  • درکل اما چای خورهای حرفه ای عادت به دم کردن چای تازه دارند و از چای کهنه برای استفاده چندباره بیزارند.

چطور چای دم کنیم؟

برای دم کردن چای سیاه:

  1. درون کتری یا سماور آب سرد بریزید و از ریختن آب داغ اجتناب نمایید.
  2. وقتی که آب به جوش آمد، کمی آب جوش درون قوری چینی بریزید و سپس آن را تخلیه کنید.
  3. برای هر قوری بسته به نوع چای ۱ – ۲ قاشق چایخوری کافیست. چای ایرانی از چای خارجی بهتر است زیرا چای ایرانی هیچگونه رنگ‌ افزودنی، اسانس و مواد معطر شیمیایی ندارد.
  4. مقداری چای را با آب سرد بشویید و بعد آب را خالی کنید تا خاک چای شسته شود و چای شفاف‌تر و مرغوب‌تری تحویل بگیرید. می توانید چای را داخل قوری بریزید و داخل قوری آب بریزید و خالی کنید.
  5. بعد به اندازه یک پیمانه آب جوش را به چای خشک اضافه کنید.
  6. دو سوم قوری را با آب جوش پر کنید.
  7. قوری را روی کتری یا سماور بگذارید و شعله را کم کنید تا چای دم بکشد.

برای چای سیاهی که به «زود دم» معروفند کمتر از پنج تاهفت دقیقه زمان کافیست و برای دم کشیدن برخی چای های موسوم به «دیر دم» بین ۱۰ تا ۱۶ دقیقه زمان کافی است.

طریقه خوش عطر شدن چای

برای خوش عطر شدن چای می توانید زمانی که چای را در قوری ریختید و آب جوش به آن افزودید، در قوری هل یا گل سرخ یا دارچین یا زنجبیل یا بهار نارنج یا لیمو عمانی بریزید و بگذارید چای همراه یکی از این افزودنی ها دم بکشد.

نکات مهم برای دم کردن چای

  1. اگر در کتری یا سماور آب داغ بریزید، بعد از ریختن چای در استکان لکه‌های شبیه چربی روی استکان ایجاد می شود.
  2. بهتر است برای چای دم کردن از قوری چینی یا شیشه‌ای استفاده نمایید زیرا قوری‌های فلزی مزه چای مطلوبی نمی‌دهد. می توانید از مدل قوری هایی استفاده کنید که یک سبد یا توری تفاله‌ها را از آب جوش تفکیک کند.
  3. چای باید با شعله خیلی کم دم بکشد تا هم طعم مرغوب‌تر و هم رنگ بهتری پیدا کند.
  4. چای را در استکان‌های شفاف و شیشه‌ای بنوشید، استکان‌های چینی و گلدار که داغی کمتری را به دست منتقل می کنند نیز گزینه بعد از شیشه‌ای‌ها هستند. بهتر است استکان چای لبه پهنی نداشته باشد تا چای را دیرتر سرد کند.
  5. چای را با قند یا شکر، نبات، خرما یا مویز یا پولکی بنوشید اما در مصرف آنها زیاده روی نکنید.
  6. برای بهتر دم کشیدن چای قبل از ریختن چای در قوری یا کتری آن را کمی زیر شیر آب گرم بگیرید تا جداره و محفظه آن اندکی گرم شود.
  7. آب چند بار جوشیده طعم و خاصیت چای را کاهش می دهد پس بهتر است در هر مرتبه دم کردن چای، آب سماور را عوض کنید.
  8. از دم کردن چای با آب نجوشیده اجتناب کنید.
  9. با توجه به نوع چای، زمان دم آمدن آن متفاوت است.
  10. چای خشک را در ظروف دربسته شیشه ای یا چینی به دور از رطوبت و نور و گرما نگهداری کنید.
  11. ظرف چای را در کنار سماور نگهداری نکنید. اگر می خواهید چای را کنار سماور بگذارید، در ظرفی به مقدار نیاز دو یا سه روزتان چای ریخته و دور آن را با فویل آلومینیومی بپیچید تا عطر آن نیز خارج نشود.
  12. به تاریخ انقضا چای دقت کنید.
  13. در صورت ابتلا به فشاربالا، معده‌درد و رفلاکس، تپش قلب در نوشیدن چای زیاده روی نکنید.
  14. بعد از غذا‌های آهن‌دار و یا قرص آهن، بعد از خوردن خوراکی‌های سرد مانند بستنی یا هندوانه نباید چای نوشید.