طرز تهیه کیک اسفنجی پفدار و نرم


کیک اسفنجی به کیکی گفته میشه که از طریق هوادهی به سفیده تخم مرغ به وجود میاد و مشخصه اصلی این کیک بافت نرم و لطیف، حالت ابری و فنری هست که فقط از آرد و شکر و تخم مرغ درست میشه.

طرز تیهه کیک اسفنجی نیازمند دونستن دستور دقیق استفاده از مواد اولیه، به اندازه هم زدن مواد، استفاده از قالب مناسب و دمای پخت دقیقه که باعث شده روند پخت پیچیده‌ای داشته باشه.

کیک اسفنجی به نام‌های: اسفنجی sponge، شیفون chifon، آنجل فود angel food cake شناخته میشه اما هرکدوم از اینها با هم متفاوت، اما هم خانواده هستن.

استفاده نکردن از روغن، و هم زدن سفیده تخم مرغ به طرز مخصوص باعث میشه که کیک اسفنجی به وجود بیاد، اما تو این دسته، کیک شیفون که از همه جدیدتره و با روغن و تخم مرغ کامل تهیه میشه.

مواد لازم برای تهیه کیک اسفنجی بدون شیر برای ۴ نفر

آرد ۱۰۰ گرم
شکر ۱۰۰ گرم
تخم مرغ ۴ عدد
بیکینگ پودر ۱/۲ قاشق چای خوری
آب جوش ۲ قاشق غذا خوری
وانیل ۱/۴ قاشق چای خوری
کرم تارتار(اختیاری) ۱/۴ قاشق چای خوری
رنده پوست لیمو(اختیاری) ۱ قاشق چای خوری

دستور پخت اول: کیک اسفنجی بدون شیر

نکته

  • برای درست کردن این کیک به شیوه درست باید از ترازوی آشپزخانه برای اندازه گیری مواد استفاده کنید.
  • دمای فر رو قبل از کار روی ۱۸۰ درجه بزارید.
  • برای کف قالب از کاغذ روغنی استفاده کنید.

مرحله اول

طرز تهیه کیک اسفنجی رو با اندازه گیری آرد شروع کرده و ۳ بار اون رو داخل یه کاسه الک کنید. در ادامه بکینگ پودر رو به آرد اظافه کنید و هم بزنید و یک دور دوباره الک کنید.

مرحله دوم

کیک اسفنجی زمانی به خوبی پف میکنه که زرده و سفیده تخم مرغ رو از جدا کرده و هر دو رو تو کاسه‌های جدا از هم بریزید که کیفیت کیک مرغوب باشه و خب سفیده به همراه زرده به خوبی پف نمیکنه.

نکته: بهتره که تخم مرغ‌ها به دمای محیط برسن و بعد استفاده کنید.

مرحله سوم

حالا نوبت به استفاده از شکر میرسه که برای این کار نیاز به شکر دانه ریز دارید، اما نگران نباشید، میتونید شکر خانگی رو بعد از وزن کردن، توی آسیاب یا غذا ساز بریزید و خوردش کنید.

نکته: بیشتر از ۲ پالس شکر رو ریز نکنید، چون تبدیل به پودر قند میشه.

مرحله چهارم

شکر و زرده تخم مرغ رو تو یه کاسه مناسب بریزید و با همزن به خوبی مخلوط کرده و در ادامه وانیل رو مواد اظافه کنید و با دور متوسط همزن، حدود ۱ دقیقه هم بزنید که کاملا یکدست بشه.

مرحله پنجم

روند پخت کیک اسنفجی رو با اظافه کردن آبجوش به مخلوط زرده ادامه بدید و با دور تند همزن تا ۳ دقیقه مواد رو مخلوط کنید. فراموش نکنید که هر ۱ دقیقه مواد رو دور گیری کرده و دوباره با همزن بزنید.

نکته: دور گیری مواد، برای قاطی شدن زرده حتما باید انجام بشه تا کیک بوی زرده تخم مرغ نگیره.

مرحله ششم

مخلوط زرده و شکر وقتی آماده میشه که اولا حجمش دوبرابر شده و رنگش روشن و کرم باشه و وقتی که پره‌های همزن رو از کاسه بیرون میارید مواد به صورت نرم به داخل کاسه بریزه.

نکته: مدت زمان همزدن برای مواد بستگی به دمای مواد و نوع و سرعت همزن داره. پس به بافت مواد توحه کنید.

مرحله هفتم

حالا نوبت به سفیده میرسه، برای این کار یه کاسه بزرگ، عاری از هر گونه چربی رو انتخاب کرده و سفیده رو داخلش بریزید و در صورت تمایل سس تارتار، یا همون اندازه آبلیمو به سفیده تخم مرغ اظافه کنید.

مرحله هشتم

در ادامه برای اینکه بافت سفیده باز بشه، همزن رو داخل کاسه بزارید و ۲ دقیقه با دور متوسط هم بزنید که یه حالت کف مانند به دست بیاد به اصطلاح بهش فومینگ میگن.

مرحله نهم

برای نرم تر شدن کیک اسنفجی دوباره سفیده‌ها رو بعد از کف کردن، حدود ۳ دقیقه با دور تند همزن بزنید که یه حالت سفید و برف مانند به دست بیاد و اگه کاسه رو برعکس کنید، اصلا نمیریزه و بهش مرحله سافت پیک میگن.

نکته: بر اساس دور همزن و، مدت زمان گفته شده هم بزنید تا سفیده یه حالت سفت و تکه‌ای پیدا نکنه.

مرحله دهم

این مرحله رو با اظافه کردن آرد به کاسه زرده ادامه میدیم، به این صورت که بهتره آرد رو کم کم و با استفاده از الک به زرده اظافه کنید که همزدنش راحت تر باشه و گلوله ایجاد نشه.

نکته: واسه این مرحله از همزن دستی اسنفاده کنید.

مرحله یازده

حالا آرد رو توی ۲ مرحله به زرده اظافه کنید و هر بار با همزن دستی، لیسک یا قاشق چوبی به خوبی هم بزنید که مواد با هم مخلوط شده و از گلوله شدن آرد جلوگیری بشه.

مرحله دوازده

کاسه سفیده تخم مرغ رو نزدیک بیارید و در اول کار با لیسک یه مقدار از فوم سفیده رو با خمیر به دست آمده مخلوط کنید و در ادامه توی ۳ نوبت بقبه سفیده رو به خمیر اظافه کنید.

نکته: فوم سفیده رو به آرامی و با حرکت دورانی به خمیر اظافه کنید.

مرحله سیزده

این مرحله به سرعت عمل نیاز داره، به این صورت که قالب ۲۰ سانت، یا ۲ عدد قالب ۱۸ سانت رو کنار کاسه خمیر بزارید و مایع کیک رو با فاصله کم داخل قالب بریزید.

نکته: اگه مواد رو بین ۲ قالب تقسیم کردید، حواستون باشه که هم اندازه بریزید که زمان پخت یکسان داشته باشن.

مرحله چهارده

در ادامه روند پخت کیک اسفنجی، قالب رو ۲ بار روی سطح کار بکوبید که خمیر جا بگیره. حالا قالب‌ها رو توی فر که از قبل گرم کردید بزارید و تا ۲۰ دقیقه در فر رو اصلا باز نکنید.

نکته: برای ۱ قالب ۲۵ تا ۳۰ دقیقه و برای دو قالب ۲۰ دقیقه زمان پخت لازمه.

مرحله پازده

حالا که به لحظات خوشمزه نزدیک میشیم، بعد از زمان گفته شده با یه خلال دندون پخت کیک رو امتحان کنید، اگه مایع کیک به خلال دندون نچسبه به این معنیه که، کیک آماده شده. باید روی کیک طلایی باشه و حالت فنری داشته باشه.

نکته: در صورت نیاز، ۵ دقیقه دیگه داخل فر بزارید.

مرحله شانزده

کیک اسفنجی که آماده شد، قالب رو از فر بیرون بیارید و به صورت برعکس روی توری خنگ گذاشته که دمای کیک به دمای محیط برسه و بعد با یه چاقو تیز دور تا دور قالب بکشید تا کیک از قالب جدا بشه.

اینم از طرز تهیه کیک اسفنجی به صورت کاملا حرفه ای. فراموش نکنید که این کیک برای تزیین مناسبه و به دلیل نداشتن روغن، زود خشک میشه. امیدوارم که خوشتون اومده باشه و نوش جان.

منبع: کیک بدون شیر