صفر تا صد علل مختلف چاقی و عوارض آن


ما برای این که به درک درستی از جراحی چاقی برسیم، ابتدا باید مبحث چاقی را بررسی کنیم، به مفهوم آن پرداخته و سپس به عوارض و راه های درمان آن اشاره کنیم. در این بخش از مقاله جراح چاقی، می خواهیم به مفهوم چاقی بپردازیم و کمی آن را توضیح دهیم.

سازمان جهانی بهداشت که به اختصار به آن who گفته می شود، چاقی را با تعریف تجمع غیر طبیعی چربی اضافی در بدن معرفی می‌کند. چنان چه کسی به این مشکل  مبتلا باشد، بیانگر این است که حالت طبیعی خود را از دست داده و از شرایط متعادل خود خارج گشته است که این می‌تواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند.

دکتر مهدی سلیمی جراح چاقی می گوید:در حالی که بسیاری از  مردم داشتن اضافه وزن و چاقی را نتیجه  کم تحرکی و تنبلی می دانند، باید بگوییم که در بسیاری از موارد تاثیر هورمون های مختلف، بسیار بیشتر از موارد شمرده شده می باشد. مکانیزم سیر شدن در افراد چاق  به خاطر  دلایل مختلف، دچار مشکل می گردد. به طوری که آن ها  پیغام سیر شدن را دیرتر دریافت می کنند.

در توضیح بیشتر این نکته می توانیم بگوییم که در مغز، مناطقی وجود دارند که در هنگام گرسنگی فعال می شوند و با رسیدن غذا و تغذیه فرد، فعالیت آن بخش ها کاهش می یابد. وقتی از اختلال در مکانیزم سیری حرف می زنیم، منظورمان این است که این کاهش در افراد چاق معمولا اتفاق نمی افتد و یا دیرتر روی می دهد. همین موضوع باعث می شود که آن ها بیش از آن چه که نیاز دارند ،غذا بخورند و در نتیجه روز به روز با تغذیه زیاد و بزرگ تر شدن معده، این پروسه شدید تر و سریع تر باعث افزایش وزن آن ها شود.

این مسئله گاهی آن ها را عصبی می کند و گاهی اصطلاحا لج کرده و از غذا خوردن اجتناب می کنند و یا بدتر در حالت عصبی به تغذیه می پردازند که چنین کاری خود یکی از دلایل ایجاد مشکل در سیستم گوارش است و باعث چاقی می شود.

لذا همان طور که گفتیم ،نمی توان تمام علل چاقی را به کم تحرکی و تنبلی ربط داد.

صفاتی که از طریق ژنتیک منتقل می شوند نیز در چاقی موثر هستند و طبق نتیجه، تحقیقات حدود ۸۰ الی ۹۰ درصد کودکانی که پدر و مادر چاقی دارند، دچار اضافه وزن می شوند. همچنین کودکان دارای والدین چاق،  بسیار بیشتر از سایرین در معرض دیابت قرار دارند.

اما راه گریزی که وجود دارد، این است که اگر والدین بتوانند قبل از بچه دار شدن چاقی خود را درمان نمایند، می توانند کودکان خود را از این مشکل که نتیجه عوامل ژنتیکی است، نجات دهند.

امروزه از چاقی به عنوان دومین علت مرگ و میر در جهان یاد می شود. به همین دلیل است که نباید از آن به سادگی عبور کرد.

عوارض چاقی

گفتیم که چاقی دومین اختلال کشنده جهان است. لذا پیش از پرداختن به مقوله جراحی چاقی، باید ببینیم که کدام عوارض ناشی از داشتن اضافه وزن بالا است و این مشکل چه آسیب های جانبی را شامل می شود.

  • فشار خون

می دانیم که هر چه چاقی شما بیشتر و اضافه وزن شما میزان بالاتری داشته باشد، شما دارای چربی اضافه تری نیز خواهید بود. چربی ها برای زنده ماندن نیازمند دریافت اکسیژن و سایر مواد هستند که آن ها به وسیله ی جریان خون تامین می شوند. وقتی که نیاز به اکسیژن و مواد رسانی در بدن افزایش پیدا کند، طبیعتا فشار بیشتری روی سیستم گردش خون وارد خواهد شد. این فشار زیاد، بیشتر روی شریان ها متمرکز است و بالا رفتن حجم و فشار خون به هیچ وجه برای آن ها خوب نیست.

همچنین افزایش ضربان قلب و کاهش تحرک رگ های خونی در کنار عوامل ذکر شده، باعث بروز بیماری فشار خون می شود که یک عارضه خطرناک است.

  • چربی خون

رژیم های غذایی نا مناسب که باعث بالا رفتن وزن و چاقی می شوند، می توانند کلسترول خوب را کاهش و کلسترول بد را نیز افزایش دهند. این عامل باعث می شود تا سطح تری گلیسیرید در خون نیز به مقدار خطرناک و غیر مفیدی بیشتر شود.

تری گلیسیرید حاوی بیشترین درصد چربی در بدن و مواد غذایی رژیم تغذیه ای شما است که باعث تجمع چربی در دیواره های شریان ها می شود و نهایتا به تصلیب شرایین می انجامد.

نتیجه این ها بیماری چربی خون است که به تنهایی می تواند درصد بروز بیماری کرونر قلب و سکته را افزایش دهد.

  • دیابت

از چاقی و اضافه وزن بالا به عنوان مهم ترین عامل بروز دیابت نوع ۲ یاد می شود. به این دلیل که هرچه چربی در بدن بیشتر باشد، بدن در برابر هورمون انسولین مقاومت بیشتری نشان می دهد. وظیفه این هورمون تنظیم قند خون و نگهداشتن آن در سطح طبیعی است که عملکرد ضعیف یا اختلال بدن در جذب و استفاده از آن موجب می شود که قند خون از حد نرمال پایین تر یا بالاتر باشد و در نتیجه بیماری دیابت شکل بگیرد.

  • سکته

با افزایش وزن و بالا رفتن میزان چربی در بدن، شرایین سفت گشته و چربی ها در دیواره های رگ ها انباشته می شوند. این مشکل می تواند به مسدود سازی رگ های خونی مغز بیانجامد. چنان چه خون به دلیل باریکی رگ ها نتواند از آن ها عبور کرده و به این خاطر خونرسانی به قسمتی از مغر به درستی انجام نشود، می تواند موجب بروز سکته گردد.

  • مشکلات مفصلی

در کسانی که هم از کهن سالی و هم از چاقی رنج می برند، فشار زیاد به مفاصل زانو یا ران می تواند موجب پارگی غضروف و درد و سفتی مفاصل گردد که در افت کیفیت زندگی تاثیر زیادی دارند.

  • سرطان

اواع سرطان هایی که با چاقی ارتباط دارند، عبارتند از: سرطان پستان، سرطان رحم، سرطان تخمدان، سرطان دهانه رحم و سرطان تخمدان که با وقوع آن ها، فرد دچار مشکل شده و احتمال وقوع سکته مغزی بیشتر می شود. لذا افراد چاق بیشتر در خطر ابتلا به سرطان هستند.

  • بیماری کبد

در صورت ازدیاد چربی در بدن، ممکن است قسمتی از آن وارد کبد شود. نتیجه آن التهاب و آسیب به ساختار سلول های کبد است که نهایتا نارسایی کبد را موجب می شود.

در این بخش از مقاله جراحی چاقی، برخی از معضلات چاقی که احساس کردیم نیاز به بررسی بیشتری دارد را ذکر کردیم. مشکلات دیگری مثل اختلالات خواب، افسردگی، مشکلات مغز و. .. نیز وجود دارد که امروزه از کمتر کسی پوشیده است.

منبع